Renk Nedir ? RGB ve CMYK Renk Uzayları
- 16 Haziran
- Kategori :Genel
- 12551
Renk, ışığın değişik dalga boylarının gözün retinasına ulaşması ile ortaya çıkan bir algılamadır. Bu algılama, ışığın maddeler üzerine çarpması ve kısmen soğurulup kısmen yansıması nedeniyle çeşitlilik gösterir ki bunlar renk tonu veya renk olarak adlandırılır. Tüm dalga boyları birden aynı anda gözümüze ulaşırsa bunu beyaz, hiç ışık ulaşmazsa siyah olarak algılarız. İnsan gözü 380nm ile 780nm arasındaki dalga boylarını algılayabilir, bu sebepten elektromanyetik spektrumun bu bölümüne görünen ışık denir. Renkler için genelde kulağımızla duyduğumuz ince ve kalın ses analojisi yapılsa da, ses algısının aksine aynı anda gelen ışık frekansları değişik kanallardan algılanamaz (başka bir deyişle göz frekans analizi yapamaz), dolayısıyla aynı anda ince ve kalın sesleri birbirine karıştırmadan duymamıza karşın gözümüz için bu ‘çok seslilik’ söz konusu olmadığından değişik ışık frekanslarının sadece kombinasyonlarını algılayabiliriz. Bu prensibi açıklamak veya pratik uygulamalarda kullanmak için çeşitli renk modelleri geliştirilmiştir.
Baskı ve web konusunda her zaman karşımıza çıkan bu iki terim, bunları ayıran özellikleri ve kullanım alanlarıyla alakalı bir kaç notu sizlere aktarmak istiyorum.
RGB: Red (Kırmızı), Green(Yeşil), Blue (Mavi)
Doğadaki tüm renklerin kodları bu üç temel rengin farklı oranlarda birleşmesiyle meydana gelir,
%100 karışırsa Beyaz, %0′lık bir oran olduğunda ise siyah görüntü elde edilir.
Bu uzayda ana renkler olan Kırmızı, Yeşil ve Mavinin tonları tam olarak belirtilmediği için ana renklerin değerleri değiştikçe elimizdeki renkler de değişecektir. Basit bir örnek olarak Monitör’ünüzdeki contrast ayarıyla oynadığınızda elde ettiğiniz görüntü değişmesini gösterebiliriz.
CMYK: Cyan(Açık Mavi), Magenta (Fuşya Pembesi), Yellow (Sarı), Key (Siyah)
Cyan, Magenta, Yellow, Black Renklerinin oluşturmuş olduğu renk uzayıdır.
Temelde Renk Sayısı C,M,Y olmak üzere 3 tür. Siyah bunlara sonradan katılmıştır.Bu üç renk teorik olarak %100 oranlarında karışarak siyahı verirken, pratikte tam rengi vermeyişinden ve bu üç rengin karışımından meydana gelecek (duygusal) maliyetlerden dolayı sonradan eklenmiştir.
Gelelim aralarındaki farklara.
RGB: Boş zemin olarak siyah kabul edilir.
CMYK: Boş zemin olarak beyaz kabul edilir.
RGB: Basit anlatacak olursam. Renkler, 3 farklı renkte çıkan ışık parçalarının birbirlerinin önünü kesmesi ve engellemesi ile oluşturulur. Değerler değiştikçe renkler de değişir.
CMYK: Tram yöntemiyle 4 renk birbirini tamamlayarak elde edilmek istenen renk oluşturulur. Bir başka deyişle basılı medya gözlerimiz RGB’deki gibi direk ışıkları değil basılı medya üzerinde yansıma yapan güneş ışığını görür.
Bu bağlamda CMYK gerçek, RGB zahiri görüntü anlamına gelebilir.
Kullanım alanları:
RGB Genel Olarak Monitör ve televizyonlarımızda kullandığımız renk uzayıdır.
CMYK ise basılı medyada kullandığımız renk uzayıdır.
RGB’den baskı çıkışı.
RGB’nin gerçek rengi vermesinden dolay, İnkjet baskı makine teknolojilerinin büyük çoğunluğu rip meselesini rgb tabanlı yapmaktadır. RGB’den CMYK’ya çevirimleri kendi içerisinde mevcuttur. Yalnız bu çevirimlerde önceki sistemlerde renk kaybı yaşandığı da ortadır. Bu yüzden, baskı teknolojilerinin gelişmesine paralel olarak açık magenta – açık cyan gibi ara renkler oluşturulmuştur. Bu ara renkler geçiş sırasındaki kalite kaybını biraz daha aza indirgemiştir.